Ekologický a strategický význam stavby

Význam ekologický

Podle studie renomovaného ústavu PLANCO Consulting z roku 2008, objednané Evropskou unií, bylo prokázáno, že přeprava zboží vodní dopravou zatěžuje životní prostředí 4 x méně než železnice a 8 x méně než silniční doprava. EU proto preferuje vodní dopravu jako nejšetrnější k přírodnímu prostředí.

Bodová výstavba jezů na řece je výrazně menším zásahem do krajiny a životního prostředí než jakékoliv další rozsáhlé regulační úpravy říčního toku v celé jeho délce či dokonce nová výstavba nebo rozšíření silničních a železničních koridorů s cílem zajistit jejich vyšší přepravní kapacitu. Hladina toku, vzdutá nízkým jezem, dokonce v přilehlé části toku zvyšuje biodiverzitu životního prostředí.

Význam strategický

Po povodni v roce 2002 byla v severozápadním pohraničním koridoru jako první uvedena do provozu osobní vodní dopravní cesta na rozdíl od silniční a železniční dopravy. Obdobná situace může nastat i při jiných živelných katastrofách.

Vodní doprava je významná zejména pro přepravu volně loženého zboží a nadrozměrných a těžkých kusů, Nákladní čluny mohou být krátkodobě použity pro skladování zboží či jako zásobníky nebo jako skládky sypkých substrátů, například v intravilánech měst. Pro přepravu velkorozměrného zboží je vodní doprava nenahraditelná.

Vodní tok Labe

Vodní tok Labe je jedinou využívanou českou vodní cestou spojující Českou republiku přes německé Labe a návazné plavební kanály nejen s námořními přístavy jako je Hamburk, Brémy a Rotterdam, ale i se sítí vnitrozemských evropských vodních cest i s většinou evropských zemí pro mezinárodní přepravy zboží do a z České republiky. Podle § 3 zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě je Labe dopravně významnou a využívanou vodní cestou, která je v Evropské dohodě o hlavních vnitrozemských vodních cestách mezinárodního významu, vedena v seznamu vnitrozemských vodních cest mezinárodního významu pod označením E20.Řeka Labe je po Dunaji a Rýnu třetí největší a nejdelší řekou ve střední Evropě. Pramení v České republice v Krkonoších a ústí ve Spolkové republice Německo u Cuxhavenu-Kugelbage do Severního moře.