Labský kaňon a regulované Labe

Navržená lokalita pro Národní přírodní rezervaci Kaňon Labe se nachází mezi Děčínem a státní hranicí se SRN. Hranici potenciálního území budou tvořit skalnaté hrany kaňonu, případně hranice zachovalých lesních porostů za skalními hranami. Geologickou stavbu labského údolí tvoří druhohorní sedimenty, které neustále modeluje řeka Labe a skalní věže a ostrohy skalního kaňonu zde dosahují výšky až okolo 447 m n.m..

Údolí  Labe – území mimořádného významu Labe, především v úseku Děčín - Hřensko, je v současné době posledním relativně přirozeným zbytkem velkého toku na území ČR. Řeka si zde zachovala původní směr toku zaříznutím koryta do skalních masívů Českého středohoří a pískovců Děčínské vrchoviny a vytvořila jedinečné údolí patřící mezi evropské rarity. Údolí Labe, tak jak je vymezeno, představuje hluboký zářez do skalních masívů, na dně kterého je erozní činností Labe uložena až 10 m vysoká zvodnělá a průtočná vrstva jemných až hrubých štěrkových sedimentů s balvany z břehových stěn. V nich řeka meandrovala a vytvořila přirozené koryto ze stabilizovanou dnovou dlažbou a s kaskádou říčních peřejí.V 18. a 19 století byl přirozený tok regulačně upraven jednak pro zvětšení plavebních hloubek regulací na malou vodu a jednak z důvodu urbanizace celého údolí osídlením a hlavně tělesem dvou železničních náspů s úrovní nad Q100 a silničního tělesa s úrovní nad Q25 . Toto urbanizační zvýšení břehů a zastavění inundace ji podstatně zúžilo a tím se zvýšily jednotlivé hladiny velkých vod o 1až 2 m– viz povodeň Q2002. Údolí svou hloubkou, dosahující místy až 300 m, přesahuje všechna ostatní údolí v České republice a stále reprezentuje tak tvar, vynikající mimořádnou rozměrovou jedinečností.

 Kaňon Labe v Labských pískovcích, i přes jeho urbanizaci, představuje stále výjimečnou ukázku unikátní kombinace říčního a pískovcového fenoménu, který se odráží v druhové rozmanitosti rostlinné i živočišné. Odborné průzkumy také v údolí Labe prokázaly výskyt řady druhů rostlin a živočichů, které byly již pokládány v České republice za vyhynulé.Údolí Labe je rovněž evropsky významnou migrační cestou, kterou vstupuje do republiky a dále do vnitrozemí řada rostlinných i živočišných druhů, pohyb samozřejmě nastává i opačným směrem a umožňuje šíření bioty z české kotliny na sever.